Alerta als propietaris per la certificació energètica

10 març 2016 por Joan Planas

logo-diari-terrassa

Per vendre o llogar o comercialitzar en venda o lloguer un pis, una nau, un despatx, un local o una oficina, és obligatori tenir la certificació energètica.

És a dir, no és només que el propietari hagi d’haver tramitat i obtingut la certificació, sinó que també l’ha de tenir  l’intermediari al publicitar el lloguer o venda, tant si és un intermediari qualsevol com si ho és la Cambra de la Propietat, per a oferir-ho al llogater o comprador. La certificació o etiqueta energètica és obligatòria.

Però la gent no està complint amb aquesta obligació, fins al punt que la Generalitat ha expedientat 42 agències immobiliàries per incomplir la normativa de certificació energètica d’edificis.

L’Agència Catalana del Consum precisa que les companyies immobiliàries anunciaven habitatges sense publicitar-ne l’etiqueta energètica.

Les inspeccions van constatar que aquestes agències anunciaven habitatges sense publicitar-ne l’etiqueta d’eficiència energètica, fet que vulnera la llei i els drets del consumidors (no es tracta ja de tenir-la o no, sinó que sigui a la vista del llogater o comprador interessat sense necessitat de demanar-la).

La certificació energètica d’edificis és un document obligatori en la compravenda o lloguer d’habitatges o edificis, i ofereix als usuaris informació sobre el comportament energètic de l’immoble. La normativa exigeix que l’etiqueta energètica sigui visible en els anuncis d’habitatges, ja que permet als usuaris comparar l’eficiència de diferents edificis i incorporar l’estalvi en energia com a factor de decisió a l’hora de llogar o comprar un habitatge. Els edificis suposen aproximadament un 25% del consum energètic de Catalunya, i augmentar l’eficiència energètica d’aquest sector és fonamental per avançar cap a un model energètic més racional i sostenible.

A Catalunya, l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha emès 483.586 certificats d’eficiència energètica per a edificis existents des de la seva entrada en vigor, el juny de 2013, i 2.687 per a edificis de nova construcció des de l’any 2007.  En l’actualitat, la Generalitat treballa per millorar la certificació energètica d’habitatges, amb la intenció de fer-la més completa i útil per als ciutadans a l’hora no només de prendre decisions per a escollir habitatge, sinó també de realitzar actuacions de rehabilitació energètica per incrementar-ne l’eficiència energètica.

Així, aquesta etiqueta ha de ser visible en tota oferta, promoció o publicitat dirigida a la venda o l’arrendament d’un edifici o un habitatge. Això inclou els anuncis d’internet i els aparadors de les oficines de les agències immobiliàries, obligació establerta segons Reial Decret 235/2013 del 5 d’abril. Només aquells cartells d’”Es ven“ o “Es lloga” que es pengen a les façanes i que solen incloure un número de telèfon es lliuren d’aquest requisit.

Segons informació facilitada per una de les  immobiliàries sancionades, els hi han imposat una multa de 1.000€ per cada anunci sense etiqueta energètica (en total la multa ha estat de més de 50.000 euros) i 6.000 euros a cada propietari de l’habitatge o prodcute immobiliari anunciat sense etiqueta.

I pensem que la inspecció és molt senzilla de fer, ja que l’inspector fa les fotografies dels anuncis de venda i lloguer a l’aparador de l’oficina i notifica la multa.

Tramitar la certificació energètica no és complex i té un cost reduït, però en tot cas, és  obligatòria la seva obtenció i cal tenir present que hi ha moltíssimes immobiliàries a Terrassa (no les millors), que s’exposen elles a una multa per cada producte immobiliari, i també exposen als propietaris a una multa de fins a 6.000 € per posar en venda o lloguer el pis, local, despatx, nau, etc. sense haver obtingut la certificació.

Cal, per tant fugir de les immobiliàries que menystenen el tema, que afavoreixen l’incompliment de la llei o diuen al propietari que no té importància, perquè la té.