Banc dolent i contaminació

2 novembre 2012 por Joan Planas

logo-diari-terrassa25

Tot just es comença a escriure la història del que pot ser el major despropòsit econòmic de la història econòmica recent.

El Govern espanyol ja ha creat el Banc Dolent (SAREB), que pretén ajudar a resoldre i enterrar les enormes despulles del boom immobiliari. Aquesta intervenció, que al primer moment i sense pensar-hi gaire sembla destinat a netejar la brutícia que queda a la Banca després del crack, pot acabar rematant el sector.

D’una banda amb el Banc es procedeix a nacionalitzar unes pèrdues no declarades de la banca, ja que els pagaran amb uns bons emesos pel Sareb, amb la garantia de l’Estat, que podran cobrar-se (fent-se líquids) al Banc Central Europeu, que els admetrà com a garantia.

Aquesta posició, és contrària al clam, cada vegada més gran, que voldria que es deixessin caure els bancs que estan en situació tècnica de fallida (el fet és que l’Estat –ara que a tothom agrada dir que s’ha d’aplicar la llei- està evitant l’aplicació real de la llei, ja que la banca que està malament, s’hauria de deixar caure, arrossegant amb ella els actius dolents, com passa a tots els concursos de creditors). Establir un mecanisme trampós com el Sareb, no deixa de ser fomentar la competència deslleial entre bancs, permeten que els que ho han fet pitjor es salvin amb càrrec els pressupostos generals de l’Estat.

Amagar els regals financers amb noms suposadament tècnics (bons garantits, etc) no ajudarà a resoldre el problema i no fa falta ser financer per adonar-se: Hi ha quantitat de promocions que no valen res al mercat, però res de veritat, i que tot el que es pagui per elles, encara que sigui amb rebaixes del 60 %, vol dir tirar els diners (i un 40% de molts diners és massa).

D’altra banda, si realment el Sareb ha de comercialitzar aquests productes, està clar que el sector immobiliari entrarà en una agonia sagnant durant anys i panys.

EI el mercat ja està parat i pràcticament només es realitzen operacions de pisos finançats hipotecàriament pels mateixos bancs, la comercialització de promocions que realitzi el Sareb portarà encara a més paralització i ensorrament de l’activitat del sector.

Tot i la meva ignorància financera, estic segur que el govern espanyol haurà acabat per aconseguir que l’economia s’ensorri més, nacionalitzant totes les pèrdues que pagarem entre tots (però això és com promitjar pollastres menjats, doncs hi ha gent que mai pagarà res i d’altres que ho acabaran pagant tot), i haurà assolit un enorme èxit: que la banca i inversors nacionals i estrangers que s’haurien hagut de menjar pèrdues per operacions financeres fetes amb la banca “fallida”, acabin salvant els mobles, cobrant, i traspassant les pèrdues a l’Estat.