Desnonar, llogar, garantir

3 novembre 2011 por Joan Planas

L’entrada en vigor de la darrera modificació de la llei processal que regula els desnonaments per manca de pagament, ha de millorar l’agilització dels judicis, sempre que s’acompanyi a la pràctica d’una major eficàcia de l’oficina judicial,  com anticipàvem en els dos comentaris anteriors. Però imposa vàries reflexions.

Fa anys que advocàvem en aquests articles setmanals per implantar un model de praxi judicial que s’assemblés a l’americà, el de les pel·lícules en les que en el moment més inesperat un home entrega citacions als interessats, i amb aquesta reforma ja quasi el tenim (amb les diferències corresponents, de forma que si s’automatitzés la facultat de professionals privats per realitzar diligències judicials, quasi ja ho tindríem).

La facultat de desnonar amb rapidesa –que alguns sectors critiquen per suposada manca de seguretat jurídica dels afectats- és bona per a tothom. També per als llogaters que compleixen. Al llarg de més de trenta anys de professió, com a advocat, mai m’he trobat amb un propietari que vulgui treure un llogater que paga el preu de mercat i és complidor. Mai. Però l’existència de morositat i manca de resposta legislativa i judicial eficient, el que fa és perjudicar a tots, doncs encareix el cost del lloguer.

A l’informe estadístic de la Cambra de la Propietat del tercer trimestre d’enguany es mostra la baixada continua dels lloguers. No és cap mala notícia, ni tan sols pels propietaris. Els lloguers es van enfilar amunt per la febre compradora del boom immobiliari, i quan ara –ja fa tres anys tocats- que tenim els peus a terra, el lloguer s’ha incrementat, han sortit al mercat pisos i més pisos a llogar, i el preu s’abarateix.

Però tot i l’existència de mesures per garantir-se el cobrament del lloguer (assegurances, ampliació de fiances o avals personals), que encareixen el cost del lloguer, faltava  modificar la llei per fer-la més eficaç (i encara falta implementar les notificacions “privades” per ajudar a agilitzar els jutjats) i reorganitzar la abans esmentada oficina judicial.

Una reflexió important, que molts propietaris ja han fet, és rebaixar lloguers de contractes celebrats fa dos o tres anys, al preu de mercat de llavors. El mercat ha experimentat una baixa i és intel·ligent ajustar els lloguers (no només els nous) sinó el existents,  al mercat de cada moment.

Tinguem present que entre els molts contractes nous que es signen, n’hi ha forces que són de llogaters complidors que marxen d’un habitatge a un altre, a un preu més baix i amb la mateixa qualitat, perquè el lloguer que fins ara pagaven el propietari no el va voler bonificar. I no hi ha res que agradi més a un propietari que tenir un llogater estable i complidor.

Pensem-hi!