Despeses i vegueries

4 febrer 2010 por Joan Planas

Realment no voldria ser irrespectuós amb els que manen, però a vegades sembla que hagin perdut el nord i el sentit comú.

Amb els importants problemes que avui tenen els ciutadans, ens surten ara amb discussions bizantines sobre temes territorials que a res no ens han de dur.

La divisió territorial de Catalunya ni es avui un tema transcendent, ni avui pot defensar-se amb cap tipus de suport –més enllà del nostàlgic- el tema de les vegueries.

Un ciutadà de l’Hospitalet de Llobregat –per exemple- resulta que havia de suportar abans d’ahir l’administració de l’Ajuntament, la del Consell Comarcal, la de la Diputació Provincial, la de Generalitat i la de l’Estat (no sé si me’n deixo una). A partir d’ahir, si s’hagués aprovat legalment la modificació, hauria d’afegir l’administració de l’Àrea Metropolitana i l’administració de la Vegueria.

El sentit comú a mi em diu que un país tan petit com el nostre no pot anar creant xarxes solapades d’administracions, que a banda d’haver-se de mantenir econòmicament, alenteixen extraordinàriament la vida del país. A banda, es tornaran a suscitar no pocs problemes de discussions entre poblacions i territoris, que a res no ens portaran.

Les vegueries, a més, una vegada ens haguem discutit dins del nostre territori, resulta que hauran de ser aprovades a Madrid, i allà ens passaran el ribot, i de quina manera.

Quin sentit té tot això. Simplement cap.

I el més fumut es que els propis governants en són plenament conscients.

Però mentre faran bullir l’olla (la seva), i a nosaltres només ens quedarà l’emprenyament.

A més, ja sap el lector que cada administració destina una quantitat important de diners a despeses protocol·làries o estudis que –més enllà d’un possible ús per a superentesos- no serveixen econòmicament per a res? Cada administració i dins de cadascuna d’elles, cada departament, ministeri i organismes,  tenen un servei de publicacions.

Aquests dies, per exemple, s’ha distribuït un magnífic llibre sobre el Pla General d’Obres Públiques que examina la política, infraestructures i territori de la Generalitat de Catalunya.

Una acuradíssima edició, amb DVD inclòs, de 275 pàgines de bon paper, fotografies i reproduccions de documents de magnífica qualitat (no he pesat el llibre per així per sobre deu estar sobre un quilogram de pes).

Un gran llibre.

L’únic problema que li veig, és que el Pla general d’Obres públiques que s’ocupa de la política, infraestructures i territori, analitza el de 1935.

Fantàstic.

Em sembla que encara no hem tocat fons i caldrà que tot s’ensorri una mica més perquè els ciutadans s’adonin que així no podem funcionar.