El Certificat Energètic serà obligatori

11 abril 2013 por Joan Planas

logo-diari-terrassa

A principis d’any informàvem i comentàvem que al mes de gener de 2013 s’aprovaria l’obligatorietat d’obtenir un nou document que és l’anomena’t “Certificat Energètic”, quines conseqüències de no tenir-lo preveuria la norma com a greus.

El Govern espanyol, fent de la necessitat virtut, ha anunciat un pla per a la rehabilitació i foment del lloguer de 2.421 milions d’euros, i la transposició d’una directiva comunitària, com si fos cosa nova.

Però hem de recordar que es tracta d’una exigència que arriba des d’Europa i que s’esperava que fos aprovada abans de l’1 de gener d’aquest any, no perque el govern espanyol sigui un avançat en el tema, sinó perque de no aprovar-se implicava que Espanya seria sancionada per Europa, doncs ja anava amb retard.

La certificació energètica és el document en el que consta i es determina l’eficiència energètica d’un habitatge, assignant-li una etiqueta que recolza el certificat (cada habitatge tindrà una etiqueta similar a les que ja s’utilitzen en el cas dels electrodomèstics i que indica la seva eficiència pel que fa al consum d’energia). Aquesta etiqueta ja s’utilitza per a les cases de nova construcció i classifica cada immoble amb un codi de color que degrada del verd al vermell –passant pel groc- segons l’escala (va de la categoria “A” –considerada la més eficient i que es de color verd fort, a la “G” que és de color vermell i que és la menys eficient).

Sembla que a partir del mes de juny entraria en vigor l’obligació d’obtenir el certificat energètic.

Per a què l’obligatorietat sigui efectiva, tal com es va fer al seu moment amb les cèdules d’habitabilitat, a partir del mes juny de 2013, per llogar o vendre un habitatge serà obligatori disposar del certificat.

Només queden exclosos els edificis i monuments protegits, els utilitzats com llocs de culte o els edificis d’habitatges que siguin objecte d’un contracte d’arrendament per temps inferior a quatre mesos a l’any, entre d’altres.

Com pot comprendre el lector, s’afegirà finalment un nou requisit, als que ja tenim fins ara (cèdula d’habitabilitat, certificat d’inspecció tècnica d’edificis i ara el certificat energètic), tots ells importants i necessaris, però que suposen anar complint cada vegada més obligacions de tipus administratiu, per a les que no s’habiliten ajuts reals i efectius en molts cassos –ja veurem en què queda l’anuncia del pla governamental, tenint present l’estat de  les finances públiques, ja que les privades són minses, si existeixen.