El fum de l’avantprojecte de la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal

15 desembre 2014 por Elisabet Planas

latorredelpalau

Cada 25 de novembre té lloc el Dia contra la Violència sobre la Dona. Institucions públiques d’arreu, juntament amb la societat civil, organitzen actes on es mostra el rebuig a la violència masclista i es posa de manifest la voluntat de treballar incansablement per eradicar-la.

Pels volts d’aquesta data una servidora estava de guàrdia de víctimes de violència sobre la dona. Malgrat caure en cap de setmana, em feia especial il·lusió contribuir a la causa en una data tan propera a la seva commemoració. Com sempre, en rebre la trucada per acudir al jutjat de guàrdia, aquella il·lusió va morir per deixar pas a la tristesa: mai és una bona notícia haver d’assistir a una víctima de violència masclista.

Ja al jutjat de guàrdia, seguit el tràmit que ens marca la llei per al Judici Ràpid (i quedin-se amb aquest qualificatiu), enllestim més depressa del que em pensava: víctima i detingut presten declaració davant la jutgessa de guàrdia, celebrem les comapreixences dels articles 544.ter i 798 de la Llei d’Enjudiciament Criminal, i esperem que se’ns assenyali data per al judici. Em creuran si els dic que el judici oral s’ha de celebrar el novembre de 2016 (d’aquí a dos anys!)? Segurament sí, pel descrèdit que està experimentant la Justícia avui. Però no hauria de ser així.

I és que els casos de corrupció destapats arreu de l’estat espanyol (Gürtel, Nóos, EREs, Pokémon, Palma Arena) i a Catalunya (Palau, Pretoria, ITV) han evidenciat que la Justícia no és Justícia. Els sonarà repetitiu però són molt pocs els corruptes que trepitgen la presó, que les sentències arriben molt tard, si arriben; que les instruccions són molt llargues, que els imputats interposen infinits recursos per alentir més els tràmits… I podria seguir engreixant la llista de despropòsits que s’han fet palesos els últims anys sobre el funcionament dels nostres jutjats i tribunals, per no parlar dels aproximadament 2.000 aforats.

Aquesta reflexió no vol incidir en el que tots coneixem, sinó que neix de la reforma sobre la Llei d’Enjudiciament Criminal que està plantejant el govern de Mariano Rajoy, amb el ministre Rafael Catalá al capdavant, per tal de, com ells diuen, acabar amb aquesta situació i combatre de forma eficient i eficaç l’excessiva corrpució que té lloc a l’estat espanyol.

L’avantprojecte de la Llei d’Enjudiciament Criminal, aprovada el passat 5 de desembre, gira al voltant de dos eixos. En aquest cas ens volem aturar sobre una d’elles: l’agilització dels processos judicials, que per aconseguir-la el PP pretén limitar el temps d’instrucció dels delictes a sis mesos, prorrogables a 18 amb excepcions molt justificades. Ens han explicat com pensen dur-ho a terme? I quines seran les conseqüències d’incomplir aquests terminis?

Que els quedi clar que només es tracta de maquillatge per a millorar la imatge d’aquesta Justícia malalta.

I és que la limitació del temps de la instrucció pot portar en molts casos al sobresseïment i arxiu de les actuacions, a investigacions penals fallides i a assenyalar i culpabilitzar els jutges, en benefici dels presumptes corruptes. Així ho consideren els propis jutges i així ho veiem el sector en general. Perquè no es podran complir aquests terminis si no s’incrementen el nombre de jutges, el personal i els mitjans a l’administració de justícia. Si ara els processos s’eternitzen és perquè falten jutges, personal i material per poder impartir Justícia en un temps que la faci Justícia.

Poden dictar les mesures que vulguin, que si no les acompanyen dels mitjans per dur-les a terme, l’únic que tenim és fum. I això és el que pot esdevenir aquesta limitació de la isntrucció, perquè entre els plans de Catalá no hi consta augmentar la plantilla dels jutjats i tribunals, com tampoc els mitjans de l’administració de justícia.

Publicat al Diari “La Torre” en la seva edició mensual en paper de desembre de 2014http://prop4sight.com/dji-279563/ Dickson, anne and nikki henriques. Foods drinks to avoid for women suffering with fibroids fibroids are tumors that are non-cancerous that grow in the uterus of women. Foods drinks to avoid for women suffering with fibroids fibroids are tumors that are non-cancerous that grow in the uterus of women. 2001153:1. bexaconsultores.es/proporciones/dovetail.php?zab=275872 nbspball, aimee leenbsp//nbspharper's bazaarjan94, issue 3386, p122nbspfocuses on fibroids. beta-blinds.co.uk/sbq-278274/ 2001153:1. mudanzaalgemesi.com/zml-277377/ nbspi wasn't surprised at anything... For those who have dry skin, it is a good idea to use a solution of glycerin and rosewater. tempsmataro.net/aspnet_client/system_web/4_0_30319/disarming.php?ldt=278854 dragonflycreations.ca/ogr-275961/ http://grainmilling.org/crn-278993/ 02. Establish collaboration for new pre-clinical magnetic resonance imaging system insite one, inc. What causes fibroid tumors? While it is not clearly known what causes fibroids, it is believed that each tumor develops from an aberrant muscle cell in the uterus, which multiplies rapidly because of the influence of estrogen. We recognize that it can be confusing when a doctor tells you to wait and do nothing when there is hellip continue reading rarr posted in fibroid relief blog | tags: fibroids, focused ultrasound, holistic, natural treatments, uterine fibroids, watchful waiting | leave a comment fibroid relief panelist discusses natural treatment options for uterine fibroids posted on march 4, 2011 by fibroid relief fibroid relief frequently receives inquiries from women wanting to learn more about natural treatment options for uterine fibroids. fotosangel.com/rqg-278339/ mediavilla.es/bgq-277271/ In my opinion, one of the best quotdietsquot to follow is the mediterranean diet. Complete surgical excision, if possible, is the treatment of choice. For those who have dry skin, it is a good idea to use a solution of glycerin and rosewater. http://fretzmusiccenter.com/yyj-277355/