Els Jutjats de Terrassa perillen

21 octubre 2013 por Elisabet Planas

latorredelpalau

No és nou que el Sr. Ruiz-Gallardón no gaudeix de gaire simpatia entre els que ens movem en l’àmbit de la Justícia, cartera que dirigeix. I això es deu, principalment, a les reformes que està intentant dur a terme, la major part de les quals, d’esquena a l’opinió experimentada que tenim jutges i magistrats, advocats i procuradors, entre d’altres professionals de la Justícia.

Avui és el torn de la reforma de la Llei de Demarcació i Planta Judicial de 1988, que es troba en fase d’elaboració i que a Terrassa, com a ciutat que no és capital de Província, ens afectaria, i molt, si s’acabés aprovant.

I és que el text de la nova Llei reformarà l’Administració de Justícia tal i com la coneixem avui, canviant l’actual mapa judicial de l’Estat. L’esborrany de la reforma contempla un nou concepte d’organització en el qual la capital de província es converteix en l’epicentre judicial en detriment dels partits judicials que tenim. Els jutjats passaran a traslladar-se a les capitals de Província (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida) amb forma de Tribunals d’Instància, que donaran cobertura a tota la província. Novament, el Ministre del PP, en la línia ideològica del seu partit, aposta per la centralització en detriment de les ciutats allunyades de les capitals, i tot això onejant la bandera del millor aprofitament dels recursos com a excusa, sobretot ara que està de moda la retallada.

És pregunta obligada: què passarà amb els Jutjats que tenim a Terrassa?

Terrassa té uns Jutjats que són l’enveja de molts partits judicials tan propers com els de Rubí i Sabadell. El partit judicial de Terrassa té vuit (8) Jutjats de Primera Instància, quatre (4) Jutjats d’Instrucció, tres (3) Jutjats del Penal, dos (2) Jutjats del Social i un Jutjat de Violència sobre la Dona; i tots ells, malgrat el retard generalitzat que experimenta la Justícia a l’Estat, funcionen dins la normalitat. Tanmateix, si aquesta reforma prospera pot deixar tocat de mort el partit judicial de Terrassa. Bàsicament, si aquesta modificació de la Llei de Demarcació i Planta Judicial prospera tal i com l’hem descrita, el partit judicial de Terrassa podria o bé desaparèixer, o bé mantenir-se però concentrant-lo amb d’altres partits judicials propers amb les conseqüències que això implica.

Potser creuran que sóc alarmista, ja que la reforma encara es troba en fase de Proposta de Llei i poden passar moltes coses en el període de temps des d’ara fins que s’aprovi, però la seva essència acabarà mantenint-se i aquesta implica un perjudici molt gran per al ciutadà, que veu com se l’allunya claríssimament de l’Administració de Justícia, dificultant-li l’accés a la mateixa (s’haurà de desplaçar a la capital de la seva província per litigar); mesura que, juntament amb la Llei de Taxes Judicial, suposa un retrocés del sistema judicial.