Herència o donació avui

24 gener 2013 por Joan Planas

logo-diari-terrassa

Ja són força les consultes que es van realitzant sobre si l’Impost sobre successions, el de les herències: s’ha apujat (la gent ja ho donat per fet) i si és millor fer donació o no?

La consulta és ben actual i mereix un comentari.

Malgrat les notícies sobre la modificació de l’Impost i la supressió de la seva exempció pràctica, el cert és que avui, i quan diem avui només volem dir avui, res a canviat.

Per tal de modificar la situació en que es troba l’impost, i que per necessitats de pactes de govern s’acabarà reinstaurant (no sabem encara en quins termes), que caldrà una disposició amb rang de llei, que en aquest moment no existeix.

Per tant, si fiscalment la pregunta és si avui sortiria més a compte heretar o donar, la resposta és heretar, però la desgràcia és que cal morir-se (la llei reguladora de l’impost difícilment podria entendre’s i seria constitucional si s’apliqués amb caràcter retroactiu).

En aquest sentit, per tant, si no sabem quan ens hem de morir, aleshores una bona opció serà la donació, malgrat que si finalment la llei no canvi i ens morim mentre no canvia, podem haver tirat els diners. El perquè, és que molt possiblement dins aquest exercici entre març i abril de 2013 segons les previsions, es modificarà i es reimplantarà l’impost.

Sabem avui, per contra, que l’article 14 de la llei estableix que la quota íntegra de l’impost sobre successions i donacions en les transmissions lucratives entre vius –altrament dites donacions-  a favor de contribuents dels grups I i II  (cònjuges, pares i fills, etc.), s’obté aplicant a la base liquidable (import donat en termes generals) els tipus del 5, 7 i 9 per cent; en l’escala del 5% fins a 200.000 €, el 7% de 200.000 a 600.000 € i del 9% en endavant.

No oblidem, però, que perquè la tarifa anterior  sigui aplicable cal que la donació o el negoci lucratiu entre vius s’hagi formalitzat en escriptura pública.

Ras i curt, el consell, per a tothom que estigui en aquesta disjuntiva, és assegurar el tret amb una donació, abans que esperar la modificació de la llei, de la que per altra banda, no sabem si implicarà també un increment de tarifes i quotes a pagar en el cas de les donacions (sigui traient, eliminant o reduint bonificacions o per simple augment de tarifes i quotes).

Una pregunta a l’aire: com pot entendre’s que sigui discriminatori i motiu de suspensió de l’aplicació d’un tribut –la taxa de l’euro o l’impost sobre els dipòsits- perquè tots els espanyols no pagarien igual i que davant de la mort, als savis espanyols no en treguin la mateixa conclusió?

En tot cas, si ho pot evitar, no es mori.