Impostos dels rics

23 setembre 2010 por Joan Planas

Tot i que potser és una pèrdua de temps comentar les afirmacions i declaracions del President del govern espanyol, les bajanades i incerteses que diu ja ens comencen a passar factura a tots.

Davant els problemes, la tàctica de treure’s conills del barret ja no li dona cap resultat. Només ens desacredita a tots els que som manats per ell.

Amb una economia que està per terra, amb unes mesures que avança a grans titulars (que en realitat són reformes que s’haurien d’haver portat a terme deu anys abans), i que després va descafeïnant a mesura que passa el temps i amb un dèficit públic que fa fredar, s’envien dos missatges idèntics en fòrums diferents.

Destinat al poble que mana: “Hem d’apujar els impostos als rics”.

Destinat a la resta del món: “Hem d’imposar taxes a les transaccions internacionals”, i perque la gent l’entengui, representa que les transaccions internacionals son “especulatives” (quan el lector entrega un donatiu a una ONG de fòra d’Espanya, és una transacció internacional, i també especulativa? Com diferencia les transaccions i la seva ànsia especulativa o no? Quan un fons dinerari estranger deixa diners a l’Estat espanyol, a la Generalitat o a l’Ajuntament de Barcelona, amb una transacció internacional –doncs els diners no circulen en camió, és una especulació?).

Els rics espanyols, els que tenen diners de veritat tenen al seu abast molts medis que la legislació espanyola posa al seu abast per tal que quasi bé no tributin (per exemple i de forma destacada amb les societats d’inversió col·lectiva SICAV que tributen a l’1%). Els rics de veritat ni tan sols quan es moren paguen impost de successions (inclusivament els catalans quasi bé).

Com acompanyem el tema: Doncs que hem de complir l’Objectiu del Mil·leni (tirem pilotes fora i per amagar les vergonyes pròpies, qui no pot manar ni a casa seva amb eficiència, proposa mesures per acabar amb la fam del món, etc). Tot és fer volar coloms (i que em perdonin els meus amics “coloms” doncs amb mandataris com aquest acabaran per terra).

La galtada més forta que s’ha endut el President del govern espanyol en la seva gira americana ha sigut no sortir més que en un sol diari. I és que afirmar que els problemes del deute espanyol és història  ratlla la idiotesa.

L’únic problema és que la galtada ens l’enduem tots i ell d’aquí a un any com a molt estarà jubilat com a president (i a veure qui ens toca que aquesta és una loteria amb els números marcats i sempre amb premi dolent).