La consulta ciutadana: el Projecte 14

20 abril 2010 por Joan Planas

La consulta que fins el 25 d’abril s’està portant a terme a Terrassa, potser acabarà fent de la nostra ciutat una petita suïssa (Matadepera el dia 25 “s’autodetermina”?).

Els processos de consulta, en el marc de les ciències polítiques, són processos de democràcia “directa”, que posen de manifest les contradiccions en que a voltes incorre la democràcia “representativa” que és vigent a Espanya (i per sort! no sigui que ens retornin a la democràcia “orgànica”!).

A Suïssa, les iniciatives populars són el que es diu democràcia “mixta” (amb 100.000 firmes s’aproven les iniciatives i s’han de portar a terme obligatòriament; o amb 50.000 es poden vetar lleis federals).

El procés endegat per iniciativa municipal de l’Ajuntament a Terrassa és tímid, però interessant, ja que amb aquest els ciutadans podran decidir sobre quins projectes dels 16 projectes finalistes invertir  4 milions d’euros (sobre els 391 proposats, i que va elegir finalment una Comissió Ciutadana).

El període de votació va començar el 10 d’abril i finalitzarà aquest diumenge, podent votar tots els terrassencs (de qualsevol sexe), majors de 16 anys, empadronats a la ciutat.

L’escrutini es farà el 26 d’abril en un acte públic.

Cal dir que tots els projectes tenen darrera la gent il·lusionada que els ha proposat: Els que volen que es cobreixi una piscina, o gespa artificial per un camp de futbol, o un skateparc. Vagi d’entrada que jo els votaria tots.

Ara bé, ja que s’ha d’elegir, crec important destacar, per la rendibilitat social que ha de tenir, i més en aquests temps de crisi, el projecte 14.

Es tracta de la creació d’un centre públic d’acolliment temporal i d’urgència per a persones sense llar. Amb només mig milió d’euros, es poden condicionar els locals que té l’Institut Català del Sòl al  Pla del Bon Aire, per crear un espai d’acollida als “sense llar” i treballar la inclusió social d’aquests a través d’un suport socieducatiu que millori les seves condicions personals i socials.

Crec no equivocar-me, si dic que les 40 ó 50 persones que podran ocupar les seves places en aquest centre públic projectat i que gràcies al projecte podran dormir, dutxar-se, menjar o ser assistits (com per exemple rentat de roba), estarien d’acord amb la meva opinió i amb el seu vot.  Pensem que es tracta d’acolliment personal i urgent a persones sense llar.

Tinguem en compte que la situació actual ha afegit al perfil típic dels “sense sostre” de sempre, les persones que queden marginades per temes estrictament econòmics actuals.

De triar-se aquest projecte, entre els altres que puguin cabre també a la bossa econòmica dels 4 milions, s’haurà vehiculat altra vegada una iniciativa sorgida aquesta vegada conjuntament de la societat civil  i l’Ajuntament per a la protecció social.

Vostès tenen la paraula fins el 25.