Les entrades dels pisos

10 febrer 2011 por Joan Planas

Trencats tots els motllos dels darrers anys de boom immobiliari, toca ara tornar a posar imaginació per tal de salvar un obstacle que a l’actualitat es dóna en la venda de pisos.

De la hipoteca que cobria el 120% del preu (i permetia inclusivament anar a fer un viatge o canviar-se el cotxe aprofitant la compra del pis), hem passat a una situació ben diversa. El finançament és molt escàs. Els bancs aprofiten per a usar-lo en la venda dels pisos que s’han hagut de quedar dels promotors. Però per a tots, més per als  promotors que encara subsisteixen, el problema és com finançar el que el banc o caixa no cobrirà amb la hipoteca (entre un 20 i un 30%).

El preu de lloguer dels pisos, en tant no disminueixi i marqui un diferencial important amb la quota hipotecària (i això és difícil doncs venen  temps d’increment d’interessos i per tant de quotes), no facilita massa la pràctica habitual ja fa molts anys, en què la gent començava anant a viure a lloguer, estalviava, i al cap d’uns pocs anys ja podia fer front a l’entrada del pis.

Avui no tampoc està fàcil. Però caldrà que els venedors de pisos comencin a posar imaginació sobre com ajudar a què augmentin els compradors salvant la falta de diners per a donar l’entrada. A banda que els mateixos compradors busquin sistemes d’estalvi personal (si és que és possible) i d’intentar que els familiars propers puguin facilitar diners per a donar l’entrada, potser valdria la pena desenterrar sistemes que semblen obsolets, però que poden ressuscitar-se. Per exemple les lletres de canvi. La lletra de canvi, a banda de servir com a sistema d’ajornament de pagaments (amb els seus corresponents interessos), és també un instrument de crèdit per als promotors que ho poden mantenir-les al seu poder fins als seu venciment o intentar descomptar-les bancàriament (la gent que ja comencem a tenir uns anys, havíem arribat a signar moltes lletres). És possible que hi hagi altres sistemes, però aquest segur que tornarà.