L’etern impost sobre les herències

29 novembre 2012 por Joan Planas

logo-diari-terrassa25

Fa encara no més d’un any que la  Generalitat de Catalunya va acordar la “supressió” de l’impost de Successions -el que afecta a les herències- per als familiars pròxims, mesura que coincidí  amb els 100 primers dies del Govern presidit per Artur Mas (5/4/2011), quan ja es parla de tornar-lo a implantar. Amb aquesta mesura, Mas complí amb la seva promesa estrella de la campanya electoral de deixar aquesta figura impositiva en la mínima expressió i acabar amb la “discriminació” en relació amb altres autonomies.

Al seu dia el tripartit format per PSC-PSOE, ERC i ICV-EA, va rebaixar en prop d’un 75% l’impost de successions (si no es va suprimir més, malgrat estar-hi d’acord la resta de formacions, va ser amb motiu de la negativa d’ICV-EA a admetre aquesta mesura).

Al mes de maig de 2012, un globus sonda llançat  per part del secretari de Convergència Democràtica de Catalunya, l’Oriol Pujol, deixava caure la possible reimplantació, davant la situació econòmica.

El resultat electoral ha volgut que la conformació d’una majoria parlamentària -dins o fora el Govern- passi per un pacte CiU-ERC.

I aquest pacte, entre d’altres qüestions (algunes certament encara més importants pel país) passarà per la reimplantació de l’impost sobre successions.

En tot debat (no sé si se’n farà un d’especial sobre la corrupció urbanística municipal i  en aquest cas potser s’exclourà parlar d’aquest tema) surt vulguis que no la veu dels partits que s’anomenen d’esquerres traient en cara a CiU aquella supressió del que ja era una seqüela de l’impost de successions originari (impost que, per cert  continua existint  quan els hereus no són els familiars més pròxims).

La dinàmica de mires estretes de considerar que l’impost grava als rics, fa fortuna entre les esquerres i el seu públic, però totes les formacions polítiques saben que els rics no paguen l’impost. No parlen de les figures SICAV (societats d’inversió de capital variable) que tributen a l’1% (sí, només un 1%), on hi ha una font de recaptació d’impostos important, per posar un exemple.

Com hem dit en alguna altra ocasió, si es reimplanta l’impost sobre les herències tornarem a fer bona la frase de l’impost no grava als més rics, sinó als més rucs.

És decebedor.