Ocupació i propietat

7 octubre 2010 por Joan Planas

La persona que ocupa, sense la corresponent autorització, un habitatge o edifici aliens que no constitueixin estada, o es mantinguin en ell contra la voluntat del seu titular, serà castigat amb la pena de multa de tres a sis mesos.

Buf, quina por!!!

Com pot comprendre el lector, si tota la pena que un s’endú una persona per cometre un delicte d’usurpació és aquesta, i així ho estableix l’article 245.2 del Codi Penal espanyol, vol dir que tenim una societat malalta que no preveu la protecció d’un bé jurídic tant important com és el de la propietat.

Els fets que el dia 29 de setembre van passar a Plaça Catalunya de Barcelona,  amb l’ocupació de l’edifici Banesto, han suposat que la societat torni a recordar-se del tema de la ocupació. Així, sense “K”, perquè quan li posem la “K” aleshores l’únic que estem fent es fer simpàtic i graciosa una conducta que no és admissible.

Però a més, les aclucades d’ull que els nostres polítics fan als usurpadors –disfressats amb palestina i de simpàtics moviments antisistema- són realment pernicioses i mostren un desinterès per a la protecció de la propietat (fa poc temps uns reportatges a la televisió ens mostraven les peripècies legals i el temps esmerçat per a treure usurpadors inclusivament d’un domicili, en el que l’usurpador té a més la barra de domiciliar-se).

I és que si la pena és extraordinàriament un escarni al propietari, l’altra cara és veure com els jutges –moltes vegades per a no enfrontar-se en un procés en que intervindrà tot el moviment ocupa- prefereixen derivar el tema cap a una qüestió civil.

Hem de recordar al lector que quan el jutge arxiva el tema penal i ho remet a una qüestió civil, el propietari es veurà obligat a seguir tot un procediment civil, llarg i amb possibilitats per part dels usurpadors de plantejar qüestions formals i recursos, que li faran perdre mesos a anys la propietat de vista i gastar-se els diners (doncs no tindrà dret a cap benefici de justícia gratuïta, en ser propietari). Només a tall d’exemple, perquè el lector s’adoni del “via crucis” que suposa, com que els usurpadors no s’identifiquen, el jutge civil potser ni tan sols admetrà la demanda si no s’identifica a les persones contra les que es dirigeix la demanda (com si els ocupes entreguessin targetes de visita).

El procés civil s’emmarca en el que seria un judici més breu (el verbal previst a l’article 250-2n de la llei d’enjudiciament civil), i en base al dret que es dona  al propietari o posseïdor a protegir la possessió del bé ocupat (art. 446 del Codi civil espanyol).

Realment, quan els polítics mostren tota la seva incompetència i la seva desídia en regular bé les coses és en temes com aquests, em de tenir un altre motiu per a sentir vergonya d’ells. Els ciutadans, recordem que pràcticament el 90 per cent són propietaris, ens mereixem més qualitat professional dels nostres polítics.