Què ha passat amb l’impost sobre les herències?

21 octubre 2010 por Elisabet Planas

EL TOT EGARA

Aquesta setmana (el dia 19 d’octubre, concretament) ha fet un any des que a Terrassa es va celebrar la conferència sobre l’Impost de Successions i la seva supressió. Una campanya endegada per una associació que pretenia conscienciar la ciutadania sobre la injustícia d’aquest impost que pràcticament només paguem els catalans; una campanya que va aconseguir una reforma però no la seva eliminació. Els catalans el seguim pagant, encara molt alt, i més si tenim en compte com ens trobem fiscalment a dia d’avui. Si ens preguntem com estan les nostres butxaques ara, tot i la reforma, la resposta és que, com a catalans, pitjor.

Només cal que analitzem com ha augmentat la pressió fiscal aquests mesos. Espanya s’ha vist obligada a prendre mesures empesa per Brusel·les i la comunitat internacional sencera. Retallada de deduccions en l’Impost sobre la Renda, increment de l’IVA i fa ben poc l’augment del tipus marginal de l’IRPF fins el 47%; i a Catalunya l’increment del 2,5% en dos trams successius. Ja ho veuen, els impostos (i els problemes) creixen. En els temps que corren costa de creure, però el dèficit i la seva reducció mana, i així ho imposa Europa.

Amb tants maldecaps és normal que l’impost sobre les herències hagi quedat en l’oblit. Qui pensa ara que per morir també s’han de pagar impostos? Ens hem de preocupar del dia a dia i això ja vindrà, pensem la majoria. I en el moment que malauradament un pare, una mare o un familiar proper ens abandona, a la tristesa per la pèrdua hi hem de sumar el tràmit de l’herència i el passar per caixa.

Sí. Tot i la reforma, els catalans seguim i seguirem pagant per fins que aquest impost quedi sense efecte. CiU ja s’apunta al moviment per suprimir-lo (perquè l’import a pagar sigui mínim o zero, ja que en ser un impost estatal Catalunya no té competència per eliminar-lo), però caldrà veure si el compromís que ha assumit Artur Mas fa escassament un mes és un anunci per captar l’electorat o un pas en ferm contra un impost injust.

Com dèiem, respecte a l’impost sobre les herències, estem pràcticament igual que fa un any tot i la reforma operada, que no entrarà completament en vigor fins l’1 de juliol de l’any que ve. I és que si quantifiquem què ens suposa la pressió fiscal a la qual estem sotmesos ens adonem del que patim a l’Estat espanyol i més, com a catalans.

Les dades són clares. Treballem 15 de cada 30 dies pel Govern espanyol, això és un fet. I si a més hi sumem la Seguretat Social, els impostos indirectes, l’IVA, els impostos especials, municipals, i a Catalunya l’impost de successions, l’únic que ingressem els catalans són 1 de cada 3 euros que obtenim de la nostra feina diària.

Si la vaga del 29-S no va servir per fer tirar enrere a Zapatero respecte a la reforma laboral i social, la pressió fiscal encara és més lluny de disminuir. Per tant, l’únic que es troba a les nostres mans, a la dels catalans, és la supressió d’un impost que a la resta d’Espanya no es paga (excepte a Extremadura i en una proporció molt inferior).

La conclusió és que convé replantejar el debat sobre l’eliminació de l’impost sobre les herències.