Què passa amb la llum?

30 setembre 2010 por Elisabet Planas

EL TOT EGARA

Demà estrenem el mes d’octubre. La tardor està en un moment àlgid: les fulles cauen, el dia s’escurça i la llum, què passa amb la llum? Que puja, i molt. No m’entenguin malament. No em refereixo a la llum del dia, que és obvi que disminueix; sinó a l’energia elèctrica.

Sí senyors, l’electricitat torna a ser més cara. Així ho anuncia el Govern de l’Estat de la mà del Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián. I concretament es preveu que la factura que com a consumidors rebrem a casa, serà al voltant d’un 5% més alta. Com si estiguéssim en època de vaques grasses…!

Parlàvem dels consumidors i de la seva protecció dies enrere, una protecció que ha augmentat i s’intenta assegurar amb el Codi de Consum; i crec que de ben segur que pensaran que el que dèiem aleshores queda avui en paper mullat, que no serveix per res si les companyies elèctriques ens cobren cada vegada més i el Govern fa i desfà al seu gust electoralista. És el preu que hem de pagar de la liberalització del sector? Possiblement sí, però també de la mala gestió d’un sistema tarifari.

Segons el Govern espanyol els consumidors no ens trobem desemparats com ens pensem, que per això hi són ells, els polítics. En primer lloc, ja van evitar la revisió real de les tarifes el juliol, que era quan tocava. I en segon lloc, ara Sebastián assegura que s’està fent tot el possible perquè la factura del ciutadà no pugi més d’aquest 5%. Que bona gent: la llum només pujarà en funció del mercat.

El càlcul de la tarifa elèctrica es fa tenint en compte dos factors: el preu de l’energia (que aquest mercat estableix) i la tarifa d’accés a les xarxes elèctriques, que té en compte els costos d’ús, distribució, etc. Elements que han de repercutir-se a la factura del consumidor per evitar el dèficit de tarifa en què incorren les elèctriques i que durant anys s’ha anat engrandint i que ara es vol reduir.

I si es vol evitar el dèficit tarifari, com ens pretén “ajudar” el Ministre Sebastián ara? Doncs bé, avui aquesta ajuda passa per congelar aquests “peatges”. I demà? Demà què passarà amb la llum? Doncs que seguirà in crescendo, no ho dubtin.