Perjudicar la fiscalitat del lloguer d’habitatges

24 juliol 2014 por Joan Planas

logo-diari-terrassa

El Consell de Ministres del dia 20 de juny de 2014, va aprovar l’avantprojecte que ha de modificar el tractament que fins aran reben els lloguers d’habitatges en el plànol fiscal. Així, amb aquest avantprojecte es modificarà la llei 35/2006 de l’IRPF i el text refós de la llei de l’IRPF de no  residents, aprovat pel Reial Decret legislatiu 5/2004.

La iniciativa del Govern espanyol passa per fer un raonament legítim però curiós. El Govern diu, que atès que va eliminar les deduccions a l’irpf per compres d’habitatge habitual que es realitzessin a partir de l’1 de gener de 2013, cal donar el mateix tractament fiscal al lloguer. Ras i curt.

Així, decideix que com que ja es va perjudicar fiscalment als ciutadans en la compra del seu habitatge habitual, ara cal també perjudicar als llogaters respecte de les deduccions que aplicaven als seu irpf.

El Govern no diu que s’hagi de perjudicar-los, sinó que cal donar-los el mateix tractament (de perjudici).

D’aquesta manera, cas d’aprovar-se tal com es preveu, el tractament fiscal del lloguer a partir de l’1 de gener de 2015, quedaria de la següent manera: a) Només podrien aprofitar les deduccions avui  existents els llogaters corresponents als contractes celebrats amb anterioritat a aquesta data, no per als que es celebrin després (tan sols es mantindria transitòriament per als anteriors); b) Es reduiria del 60 al 50% les bonificacions fiscals per als propietaris que lloguen habitatges; i, c) S’eliminaria la bonificació del 100% per als propietaris quins llogaters siguin menors de 30 anys (entre 18 i 30 anys i els seus ingressos són superiors a l’iprem – “indicador públic de renda a efectes múltiples).

Per a aquesta darrera mesura, no hi ha una explicació legal expressa, sinó que sembla suprimir-se per simple i pura inèrcia legislativa.

Aquestes mesures, suposaran, és clar, una previsible major recaptació per a Hisenda, que d’aquesta manera va apuntalant el seu raonament d’acord amb el qual la rebaixa anunciada de l’irpf no suposaria menys recaptació (perquè segurament la rebaixa examinada en detall ja es preveia com a inexistent).

Però a vegades aquestes modificacions legals provoquen efectes contraris. Per exemple, per via de la deducció fiscal, hisenda podia controlar  els ingressos per lloguer dels propietaris, sistema de control que ara tornarà a perdre.